19 oktober 2012

Accelerated Free Fall (AFF)

aff foto AFF staat voor de Versnelde Vrijeval Opleiding (Accelerated  FreeFall). Deze opleiding bestaat sinds midden jaren 80 en is de opvolger van de conventionele opleiding met de Staticline. Het grote verschil met deze conventionele opleiding is dat er gelijk bij de eerste sprong, na de grondopleiding, een vrijeval gemaakt wordt. Een vrijevalsprong begint meestal op 4 km hoogte waarna je – begeleid door ervaren instructeurs – samen doorvalt tot de openingshoogte van ongeveer 1,5 km. De laatste 1,5 km daal je onder je eigen parachute af naar het landingsterrein.De grondopleiding voor AFF duurt gemiddeld 8 uur. Hierna ben je klaar om je eerste sprong te maken. Je leert in deze opleiding alles over het materiaal waarmee je gaat springen, welke houding je aan moet nemen gedurende de vrijeval en hoe je je parachute veilig en op de goede plek aan de grond zet.Tijdens het vrijeval gedeelte van de opleiding is het de bedoeling dat je in 7 sprongen 7 levels doorloopt. Nadat je het zevende level hebt gehaald, ben je in staat om solo vrijeval sprongen te maken. Je doet de eerste 3 levels onder begeleiding van twee jumpmasters (instructeurs) en de laatste 4 levels met één jumpmaster.Na het doorlopen van de 7 levels start je een kort afbouw programma waarin je leert vanaf andere afspring hoogtes te springen. Als je dit gedaan hebt, kan je gaan werken aan de eisen voor het A-Brevet.
AFF heeft als groot voordeel dat je in een relatief korte tijd leert parachutespringen. Het geeft een enorme kick die je eigenlijk niet mag missen!
Een overzicht van de AFF opleidingen in onderstaande tabel. Meer info op de verschillende pagina’s onder dit kopje.

Overzicht AFF opleidingen in Nederland

Centrum

Prijs AFF

Aantal sprongen

WA verzekering

Lidmaatschap inclusief?

Eelde-Hoogeveen

1285

7

Ja

Ja
Rotterdam

1295

7

Ja

Nee

Teuge

1195

7

Ja

Ja

Texel

1195

7

Ja

Nee

Organisaties
Airboss (1)

1245

7

Ja

Airmoves (2)

 1245

 7

Ja

Skydive Adventure School

 1200

 7

Ja

Ja (3)

Skydive University

 1175

7

Ja

(1) Airboss werkt met een iets anders AFF programma (PAC) dat bestaat uit 6 AFF sprongen en 1 solo
Airboss is actief in Sevilla (Spanje) en Minizan (Frankrijk)
(2) Airmoves opereert in Frankrijk, Soulac sur Mer of Beni Mallal in Marokko en werkt, net als Airboss, met het PAC + 1 solo programma
(3) Lidmaatschap skydive Maubeuge – lidmaatschap SAS niet mogelijk

IMG_2136

Foto: Remo de vries 2013

Binnen de afdeling parachutespringen van de KNVvL is er een mooie film gemaakt die heel mooi weer geeft wat precies een AFF opleiding inhoud. Deze willen wij jullie niet onthouden:

Parachutespringen in Nederland – Aflevering 2 – Accelerated Free Fall from ParachuteNL on Vimeo.

Share