1 november 2012

Free Fly

Free fly is een skydive discipline die sind eind tachtiger jaren word beoefend. Sinds 2000 is het een officiele wedstrijddiscipline als bepaalt door de IPC.

Freeflyen beperkt zich niet tot het ‘belly to earth’ vrije vallen zoals bij formatie springen maar kent ook het vliegen op de rug (backflying), zittend (sitfly), verticaal staand (standup) en verticaal met het hoofd naar beneden (headdown). Doordat freeflyers zich over het algemeen niet met hun buik naar de aarde bevinden zijn de valsnelheden die worden bereikt tijdens het beoefenen van deze discipline flink hoger dan tijdens formatie springen. (zo’n 250 – 300 km/hr). Om deze reden moeten free flyers alvorens de parachute te openen eerst terug naar de ‘belly to earth’ positie om de valsnelheid te verlagen zodat de opening van de parachute zonder schade aan springer of materiaal kan verlopen.

In wedstrijdverband maakt een freeflyer herhaaldelijk transities tussen de eerder beschreven valposities. Daarnaast kunnen met handen en voeten zogenaamde ‘docks’ worden gemaakt tussen twee freeflyers in vrije val. Ook het maken van formaties tussen freeflyers is een mogelijkheid.

Back fly

Back flying is de vliegen met de rug naar de aarde op een stabiele en gecontroleerde manier. Deze manier van vliegen stelt de free flyer in staat de omgeving boven zich te zien zodat er daarna veilig geopend kan worden.

Basic_Back-Fly_Position_001

Parachutist in backfly positie

Sit flying

Sit fly heeft een voor de hand liggende naam vanwege de vrije val positie die vergelijkbaar is met het zitten op een stoel met uitzondering van de stand van beide armen. De parachutist in sitfly positie kan naar voren en naar achteren bewegen door het achterover en voorover bewegen van het bovenlichaam. Zijwaartse bewegingen en draaien worden gemaakt door het veranderen van de stand van de ledematen.

Sitfly

Sitflyer in positie

Head down

Een persoon in de head down positie valt zoals de naam al aangeeft head first naar beneden. Door het relatief kleine oppervlak van het lichaam in headdown positie in vergelijking met bijvoorbeeld ‘belly to earth’  flying kunnen de valsnelheden oplopen tot 250 – 300 km/hr. Mede hierdoor vereist het veel oefening om deze valhouding stabiel te kunnen vliegen. Een kleine verandering in lichaamspositie leidt al snel tot een ongecontroleerde lichaamspositie in vrije val.

chris_headdown  headdown exit

Headdown in vrije val

Records

Het huidige record voor headdown formatievliegen dateert van 4 augustus 2012 waarbij 138 freeflyers een gelinkte formatie vlogen boven bij skydive Chicago in Ottawa, Illinois, USA.

FF headdown record inside  headdown FF record outside

Freefly headdown wereld record

 

Een korte informatie film over het FreeFly deel in Nederland is gemaakt door de KNVvL:

 

Parachutespringen in Nederland – Aflevering 4 – Freefly from ParachuteNL on Vimeo.

 

 

Share