1 november 2012

Formatie springen

FK_363Formatie springen (FS) of ‘relative work’ is een discipline waarbij meerdere mensen tegelijk het vliegtuig verlaten. Na de exit probeert iedereen binnen 35 seconden 1 of meer verschillende figuren te maken waarbij elke springer met de buik richting aarde naar beneden valt. Formatie springen word in wedstrijdverband gedaan met 4 of 8 of zelfs 16 man. Echter of je nu met 4 of 400 personen tegelijkertijd het vliegtuig verlaat met als doel het maken van formaties, in alle gevallen noemen we het formatie springen.

Team cojones boven Teuge (2009)

Binnen het formatiespringen zijn verschillende subdisciplines te onderscheiden;

1 op 1

Alle springers moeten eens beginnen met 1 op 1 springen, hier begint als het ware de cursus tot het Formatie springen in welke vorm dan ook. In het begin zal dat zijn met een Instructeur die je de veiligheid en de kunst van het formatie springen bij zal brengen, maar na de cursus is dit nog steeds leuk om te doen.

FS4 (viermans formatie springen)

De meest voorkomende wedstrijd sport in het parachute springen is FS4, Bij deze discipline is het de bedoeling dat teams van vier formatie springers en één camera springer zoveel mogelijk formaties in de vrije val maken. Formatiespringen is opgedeeld in de onderdelen FS4 open, FS4 . De wedstrijden worden versprongen over 10 ronden met een halve finale en finale. Het beoordelen van de prestaties wordt door een groep van 5 scheidsrechters gedaan aan de hand van beelden die de cameraspringer maakt.

Per sprong worden de formaties geloot uit een zogenaamde dive pool. Dit is een verzameling van formaties die in de vrije val gemaakt kunnen worden. Deze formaties worden jaarlijks door de International Parachuting Comittee (IPC) vastgesteld en bekendgemaakt aan de springers. De volgorde van de formaties staat niet vast en wordt per wedstrijd apart geloot. De teams kunnen dus trainen door de formaties uit de dive pool te oefenen. Hiervoor maken ze uiteraard sprongen, maar er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van verticale windtunnels als trainingsmiddel. Meer weten over de windtunnel? Ga naar home-coaching

Het formatiespringen wordt het sterkst vertegenwoordigd door de grotere westerse landen (USA, Frankrijk) en Rusland. Nederland behoort de afgelopen jaren tot de subtop met teams bestaande uit talentvolle springers die eindigen achter de professionele, full time teams uit bijvoorbeeld de USA, Frankrijk en Belgie.

FS8 (achtmans formatie springen)

Achtmannen (FS8) kent hetzelfde principe wat betreft formaties maken, divepools en wedstrijden als FS4 maar word gedaan met een team van acht formatiespringers en een cameraspringer. Ook hierin zijn de USA en Frankrijk de laatste jaren toonaangevend. Tijdens het laatste WK in Dubai bezette Nederland de 7e plaats met een gemiddelde score van 11 punten.

Team_M8trix_dubai

Team M8trix (NL) in actie boven the Palm (Dubai)

Record pogingen

Naast het formatiespringen op snelheid is er de uitdaging van het bouwen van een zo groot mogelijke formatie in de vrije val. Hierbij is de snelheid van het opbouwen van belang omdat de vrije val tijd nu eenmaal beperkt is. Daarnaast zijn het aantal springers en de exithoogte belangrijk. Als je boven een bepaalde hoogte komt is het verstandig en soms zelfs noodzakelijk om zuurstof in het vliegtuig te hebben. Er zijn records voor algemeen en vrouw. Deze records worden internationaal steeds scherper gesteld, wat een steeds grotere organisatie nodig maakt. Het huidige record staat maar liefst op 400 en is gemaakt op 8 februari 2006 in Thailand. Voor vrouwen is dit record 151, gemaakt op 30 september 2005 te Perris Valley, USA.

HennyWiggersWorldTeam400

Het world team (400 man) in actie boven Thailand.

Kijk voor de internationale records op de site van de FAI (Fédération Aéronautique Internationale).

Er is een mooie informatie film gemaakt door de KNVvL:

Parachutespringen in Nederland – Aflevering 3 – FormatieSpringen from ParachuteNL on Vimeo.

Share